2o ΕΝΕΕΓΥΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Βραβευμένο: 
ΝΑΙ
Βραβεύσεις (έτη): 
2024
Έτος Εγγραφής: 
2021
Θέματα: 
2021-2022
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
2022-2023
Ενέργεια
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Μετακινήσεις - μεταφορές
2023-2024
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)

Τα νέα του Σχολείου μας

6.4.2024

Οι μαθητές του σχολείου μας, αφού γνώρισαν το έντομο της μέλισσας και την σημαντική του συνεισφορά στην διατήρηση της βιοποικιλότητας με την επικονίαση, αποφάσισαν να ευαισθητοποιήσουν την μαθητική κοινότητα για την προστασία της μέλισσας. Κατασκεύασαν αφίσα με το δωρεάν πρόγραμμα canva την οποία ανάρτησαν στο σχολείο μας αλλά και την δώρισαν σε συνεργαζόμενα σχολεία. Η αφίσα αναφέρει έναν οικοκώδικα για την προστασία και διατήρηση του πληθυσμού του εντόμου της μέλισσας.   

6.4.2024

Οι μαθητές του σχολείου μας, επισκέφτηκαν ένα μελισσοκομικό πάρκο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την μέλισσα στον φυσικό της χώρο. Εξοικειώθηκαν με τα εργαλεία του μελισσοκόμου, με τα προϊόντα την μέλισσας, με τα φυτά τα οποία προτιμάει και έμαθαν για την συμβολή της στην διατήρηση της βιοποικιλότητας που γίνεται με το σημαντικό έργο της επικονίασης. Οι μαθητές δοκίμασαν τα μέσα προστασίας του μελισσοκόμου και διαφορετικές ποικιλίες μελιού. 

31.3.2024

Οι ετοιμασίες για τον καλοκαιρινό κήπο ξεκίνησαν. Ο βιολογικός κήπος είναι ένας τρόπος εκτίμησης των φυσικών μεθόδων προστασίας των φυτών από ασθένειες και έντομα όπου οι μαθητές μαθαίνουν να προστατεύουν τα φυτά τους με τρόπους με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα. Ακόμη με την εναλλαγή των καλλιεργειών ανάλογα με την εποχή, μαθαίνουν για την εποχικότητα και τις μειωμένες εισροές σε καλλιέργειες χαμηλών απαιτήσεων λόγο καλύτερης προσαρμογής στις κλιματικές συνθήκες της κάθε εποχής.

18.2.2024

Με την κατασκευή του τοίχου της ανακύκλωσης, οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν για την ανακύκλωση, έμαθαν για τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν και για τον τρόπο που αυτά καθαρίζονται και τοποθετούνται σε ξεχωριστούς κάδους. Η κατασκευή τους θα βοηθήσει και τους συμμαθητές τους να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν την συνήθεια της ανακύκλωσης. 

27.1.2024

Οι μαθητές μας επισκεύτηκαν το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)  στην Θέρμη, επιμορφώθηκαν σε θέματα ανακύκλωσης τροφίμων και γνώρισαν τον καφέ κάδο και ποια υπολείμματα μπορούμε να βάζουμε σε αυτόν. Παρακολούθησαν ένα επιμορφωτικό βιντεάκι και ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου ΦΟΔΣΑ Θέρμης με τους μαθητές να βλέπουν πως γίνεται η κομποστοποίηση.

27.1.2024

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Θέρμης, μας υποδέχτηκε στο Φράγμα της Θέρμης ετοιμάζοντας για εμάς ένα παιχνίδι παρατήρησης, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να παρατηρήσουν γύρω τους και να εντοπίσουν σημάδια ζωής. Η ομάδα του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Θέρμης, καθοδήγησε την δράση δίνοντας βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό στους μαθητές που γνώρισαν για την βιοποικιλότητα της περιοχής και για την σημαντικότητα διατήρησής της.

27.1.2024

Οι μαθητές μας, μαζί με τους μαθητές του 3ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης, φύτεψαν 21 συνολικά δέντρα στο πάρκο έξω από το 3ο γυμνάσιο αλλά και στον προαύλιο χώρο. Αρωγός στην δράση αυτή ήταν το τμήμα συντήρησης πρασίνου Ανατολικού Τομέα, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος, του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε κάθε δέντρο που φύτεψαν οι μαθητές, τοποθετήθηκε αναγνωριστικό καρτελάκι. Οι μαθητές έδρασαν συνεργατικά και στο τέλος έγιναν μία παρέα, αντάλλαξαν απόψεις και όλοι μαζί έκοψαν βασιλόπιτα.

14.1.2024

Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση για την παρουσίαση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Γεωπονίας και με την βοήθεια του διαδραστικού πίνακα. Οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τους προβληματίζουν, παρουσίασαν το θέμα που θα ασχοληθούν φέτος και έδωσαν ραντεβού για να βρεθούν ξανά και να μιλήσουν για την δράση τους.

14.1.2024

Και η παράδοση συνεχίζεται! Και φέτος οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος ετοίμασαν, στο εργαστήριο τους, χριστουγεννιάτικα δώρα με περιβαλλοντική συνείδηση. Τα δώρα κατασκευάστηκαν από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά και από μοσχεύματα φυτών, με υφάσματα και βαμβακερές κορδέλες, χωρίς την χρήση συνθετικών υλικών. Τα δώρα μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές του σχολείου ώστε να διαχυθεί σε όλους το μήνυμα ότι τα δώρα που προσφέρουμε μπορούν να δίνουν χαρά αλλά και να μας ευαισθητοποιούν πρασινίζοντας τον πλανήτη μας. 

14.1.2024

Το σχολείο μας στα πλαίσια των μαθημάτων του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και μέσω της βιωματικής μάθησης, ευαισθητοποιεί τους μαθητές του στο θέμα της αρνητικής επίδρασης των φυτοπροστατετικών ουσιών στο περιβάλλον και στην υγεία των καταναλωτών. Για τον λόγο αυτό οι μαθητές καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά χωρίς φυτοπροστατευτικές ουσίες με βιολογικά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και τους πόρους του. Την χειμερινή σπορά ακολουθούν τα καλοκαιρινά λαχανικά και έτσι οι μαθητές βιώνουν την σημασία της καλλιέργειας των φυτών σε αρμονία με τις εποχές και το περιβάλλον. 

Σελίδες

Διεύθυνση: 
Στροφή Ν. Ρυσίου
57001 Θεσσαλονίκη