9ο Νηπιαγωγείο Καβάλας
Τα νέα του Σχολείου μας
Και ήρθε ο καιρός να μαζέψουμε τα μυρωδικά μας. Βασιλικός, μέντα, φασκόμηλο, θυμάρι, δυόσμος... Τα κόψαμε και τα κρεμάσαμε στις ελιές μας για να τα αποξηράνουμε
Προσκαλέσαμε το μπαμπά κ. Λευτέρη που είναι γεωπόνος και μας εξήγησε τη χρησιμότητά τους καθώς και τον τρόπο που θα τα βάλουμε στη διατροφή μας..
Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του και αφού τα αποξηράναμε , άρχισε η επεξεργασία τους..
Τα τρίψαμε με τα χεράκια μας...
Μέσα στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης, ασχοληθήκαμε το Φθινόπωρο με τα φύλλα που βρίσκονται στον ελαιώνα αλλά και στη σχολική μας αυλή. Πρώτα τα παιδιά παρατήρησαν την αλλαγή στο χρώμα τους,, τα διαφορετικά τους σχήματα και μεγέθη και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτά και να μάθουμε το ρόλο τους στη φύση. Συλλέξαμε φύλλα, τα παρατηρήσαμε, διαβάσαμε σχετικές εγκυκλοπαίδειες, και παραμύθια,. Κάναμε ομαδοποιήσεις, συγκρίσεις και ταξινομήσεις. Τα σάπια φύλλα μπήκαν στον κομποστοποιητή μας για να γίνουν λίπασμα και άλλα έμειναν απλώς πάνω στο βρεγμένο έδαφος.
Τον Νοέμβριο συλλέξαμε τις ελιές μας. Παρατηρήσαμε πως δεν είναι όλες ίδιες.. Τις διαχωρίσαμε, τις επεξεργαστήκαμε και μάθαμε για τις βρώσιμες ελιές και γι αυτές που παράγουν λάδι, με βιωματικό τρόπο.
Αργότερα τις γευτήκαμε και φτιάξαμε ελαιόψωμα για να κεράσουμε τα παιδιά ενός άλλου νηπιαγωγείου που μας επισκέφθηκε. Έγινε μια γιορτή ελιάς με παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς. Περάσαμε θαυμάσια και αναγνωρίσαμε την αξία του καρπού και τη σημασία του στη διατροφή μας.
.
Τον Ιανουάριο, αποφασίσαμε να κρεμάσουμε στα δέντρα του ελαιώνα μας αυτοσχέδιες φωλιές με τροφή για τα πουλάκια. Εντοπίσαμε αρχικά, πως το χειμώνα, τα πουλιά δυσκολεύονται να βρούνε τροφή Έτσι, συγκεντρώσαμε τα υλικά και στρωθήκαμε στη δουλειά. Με ανακυκλώσιμα αλλά και φυσικά υλικά, όπως χαλίκια, πέτρες, χόρτα, ακόμη και φρούτα, κατασκευάσαμε τις φωλιές και τις κρεμάσαμε στα κλαδιά. Με χαρά ανακαλύπταμε καθημερινά ότι οι φωλιές άδειαζαν από τους σπόρους.
Το νηπιαγωγείο μας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης της Καβάλας και φέτος φοιτούν σ αυτό 43 μαθητές. Συστεγάζεται με το 9ο Δημοτικό Σχολείο με το οποίο μοιράζεται την κοινή αυλή. Παραπλεύρως του κτηρίου βρίσκεται ένας ελαιώνας, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια μένει ανεκμετάλλευτος.. Πέρυσι, οι εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας ξεκίνησαν την διαμόρφωση του ελαιώνα ώστε να αποτελεί ένα φυσικό πάρκο για να μπορούν τα παιδιά του νηπιαγωγείου να κάνουν εκεί το διάλειμμά τους και να πραγματοποιούν πληθώρα παιδαγωγικών δραστηριοτήτων.