Νηπιαγωγείο Τοιχιού Καστοριάς
Τα νέα του Σχολείου μας
Μιλήσαμε για τα μέσα θέρμανσης, και ποιά χρησιμοποιούμε στις μέρες μας. Τα κατατάξαμε ανάλογα με την ενέργεια που χρησιμοποιούν,(πετρέλαιο , ηλεκτρικό ρεύμα, ξύλα κλπ).Επισκεφτήκαμε το χώρο του σχολείου όπου βρίσκεται ο καυστήρας και είδαμε πως λειτουργεί. Σημειώσαμε το μέσο θέρμανσης που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας και είδαμε ποιο είναι το δημοφιλέστερο μέσο θέρμανσης.
Μας επισκεφτήκαν εκπρόσωποι από το ΣΣΕΔ ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ όπου μας μίλησαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ για την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Αξιολόγηση
Διαβάσαμε το παραμύθι. Μια Σταγονοπαρέα στη Λίμνη μας Καταιγισμός ιδεών. Δραματοποίηση παραμυθιού.
1.Πείραμα..... Μάθαμε τις έννοιες βρασμός – εξάτμιση – συμπύκνωση – υγροποίηση – βροχόπτωση – συγκέντρωση. Τραγούδι O κύκλος του νερού
Κατασκευάσαμε αυτοσχέδιες ταΐστρες πουλιών, σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο, με ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε κανένα πουλί να μη μείνει νηστικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τις τοποθετήσαμε στην αυλή του Σχολείου. Η δράση μας είχε στόχο να μάθουμε να προστατεύουμε τα πουλιά και να φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε όπως και την μεγάλη αξία που έχει η ανακύκλωση.
Σε δεύτερη φάση κατασκευάσαμε νέες ξύλινες ταΐστρες πουλιών, σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο και τις τοποθετήσαμε στην αυλή του Σχολείου
Βλέπουμε το βίντεο για την Ανακύκλωση .Συζητάμε για την ανακύκλωση, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και βρίσκουμε ποια υλικά ανακυκλώνονται και ποια όχι και σε ποιο κάδο. Τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν σε διαδικασίες ανακύκλωσης Επισκεπτόμαστε τους χώρους του σχολείου όπου υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. Που πρέπει να πετάμε τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Ενόψει της ιδιαίτερα σημαντικής διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28), που αποτελεί μία παγκόσμια ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ατζέντα για το κλίμα, το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και η ΕΕΠΦ, θα βρίσκονται εκεί προκείμενου να βάλουμε όλοι μαζί το λιθαράκι μας στην παγκόσμια προσπάθεια ώστε να διαφυλάξουμε τα περιβαλλοντικά αγαθά και δικαιώματα που μοιραζόμαστε όλες και όλοι.
Παρατηρήσαμε την αυλή του σχολείου μας και συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να την ομορφύνουμε. Καταγραφή των απόψεων των Παιδιών.
Συζητήσαμε για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση .Τι είναι η ανακύκλωση; Πως λειτουργεί ο μπλε κάδος; Τι άλλο μπορούμε να ανακυκλώσουμε; (π.χ. μελάνια, λάμπες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, μπαταρίες, γυάλινα μπουκάλια). Αποφασίσαμε να ελέγξουμε αν υπάρχουν σκουπίδια στον αυλή του σχολείου μας και να τα μαζέψουμε πετώντας τα στους κάδους ή αν είναι ανακυκλώσιμα στους αντίστοιχους κάδους της ανακύκλωσης.
Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Τοιχιού στα πλαίσια του προγράμματος LIFE Terra και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), τον Σύλλογο Γονέων και την Τοπική Κοινότητα διοργάνωσε δεντροφύτευση σε διάφορα μέρη του χωριού και στην αυλή του σχολείου.
Οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, ακόμα και οι παππούδες με την καθοδήγηση των υπευθύνων του ΕΚΕΤΑ, φύτεψαν 160 δέντρα διαφόρων ειδών στον χώρο πέριξ του γηπέδου του χωριού.
Το Νηπιαγωγείο μου Βρίσκεται στο χωριό Τοιχιό Καστοριάς και είναι συστεγαζόμενο με το Δημοτικό Σχολείο Τοιχιού.