Προκόπης Μπαντζής: Ελαιοκαλλιεργητής από το …μέλλον !

 

………………………………………………….

Μίλησε στο σχολείο μας και μας εξήγησε

τί είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια,

που χρησιμοποιεί, πού διαθέτει το λάδι,

που παράγει και τί τιμές απολαμβάνει

…………………………………………………

# Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και της ενότητας νέα-καινοτόμα επαγγέλματα φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας τον ελαιοκαλλιεργητή Προκόπη Μπαντζή. Μας μίλησε για την πρωτοποριακή βιοδυναμικη καλλιέργεια που εφαρμόζει στο κτήμα του στην Πηγή.

………………………………………

# Ο Προκόπης δεν ραντίζει και δεν χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα. Δίνει την απαραίτητες βιταμίνες στα δέντρα του με έναν οικολογικό τρόπο. Φυτεύει γύρω στις ελιές διάφορα ψυχανθή (κουκιά, ρεβύθια, μπιζέλια,κ.λ.π.) τα οποία μόλις μεγαλώσουν τα πολτοποιεί και τα ανακατεύει με το χώμα.

………………………………………

# Τα φυτά αυτά έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να το διοχετεύουν στο έδαφος. Έτσι εμπλουτίζονται οι ρίζες των ελαιόδεντρων με φυσικό και οικολογικό τρόπο.

……………………………………..

#Ο Προκόπης δεν διαθέτει το προϊόν του στην ελληνική αγορά. Το τυποποιεί και το στέλνει στη Γερμανία. Κι εκεί όμως δεν το δίνει στα σούπερ μάρκετ.Έχει συνεταιριστεί με δύο Γερμανούς, που το διαθέτουν σε ένα δίκτυο πελατών. Αυτοί προπληρώνουν από τον …Αύγουστο για το λάδι που θα πάρουν τον …Ιανουάριο!

………………………………………

#Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε, ότι η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική και ο έλεγχος συνεχής σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Γι΄ αυτό τόσο ο παραγωγός όσο και οι διακινητές του λαδιού απολαμβάνουν πολύ καλές τιμές από την πώλησή του.

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ