Ο φαρμακοποιός του Όθωνα και τα λουτρά της Θερμής

# Ο πρώτος, που κατέγραψε τη χημική σύσταση και τις ιαματικές ιδιότητες των θερμών λουτρών της Θερμής ήταν ο Ξάβερ Λάντερερ, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Να σημειωθεί ότι η Λέσβος δεν ανήκε τότε στην Ελλάδα, αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

# Ο Ξάβερ Λάντερερ γεννήθηκε στο Μόναχο το 1809. Στην Ελλάδα τον έστειλε το 1833, ο Βασιλιάς Λουδοβίκος για να υπηρετήσει τον γιό του- Βασιλιά Όθωνα, ως αρχιφαρμακοποιός του. Ήταν ο πρώτος καθηγητής Χημείας στην Ελλάδα. Δίδαξε μεταξύ 1844 και 1868 και ίδρυσε το πρώτο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας.

# Τα μαθήματά του τα παρακολουθούσαν, εκτός από τους φοιτητές, και πολλοί Αθηναίοι. Κινούσαν το ενδιαφέρον ολονών κυρίως εξαιτίας των πειραμάτων, που έκανε μπροστά στο κτίριο του Πανεπιστημίου. Μέχρι βεγγαλικά τους έφτιαχνε...!!!

# Ο Landerer αγάπησε την Ελλάδα και πέρασε όλη τη ζωή του στην αγαπημένη του Αθήνα, όπου παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια. Πέθανε στην Αθήνα το 1885.

@@ Τα ιαματικά λουτρά  της Θερμής

@@ H υδροθεραπεία ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια στη περιοχή της Θερμής.  Άλλωστε γι' αυτό η περιοχή ονομάστηκε Θερμή, από τις θέρμες που έχτισαν Έλληνες και Pωμαίοι, αξιοποιώντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών. Από τότε, άρχισε να λατρεύεται εδώ η θεά Άρτεμις προστάτης των θερμών πηγών.

@@ Υπάρχουν δύο θολωτές δεξαμενές, που βρίσκονται πίσω από το σημερινό υδροθεραπευτήριο, που τόσο στο ελληνιστικό όσο και στο ρωμαϊκό παρελθόν ήταν επισκέψιμες. Μάλιστα είχε ανεγερθεί και κτήριο, που συνδεόταν και με το Ιερό της Αρτέμιδος σε κοντινή απόσταση .

@@ Η θερμοκρασία του νερού είναι 49,9οC και εμφανίζει πολύ αυξημένη αλατότητα. Μίγμα βρόχινων και θαλασσινών νερών κατέρχεται σε βάθος, όπου εμπλουτίζεται σε μεταλλικά στοιχεία και θερμαίνεται. Στη συνέχεια (μέσω των ρηγμάτων) ανέρχεται ξανά στην επιφάνεια.

.....................................................................................................................                                            @@ Από το ημερολόγιο-ατζέντα που κυκλοφόρησαν φέτος (με υλικό από το πρόγραμμα "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου" ) το Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης. Πολύτιμος οδηγός για το κείμενο αυτό στάθηκε το βιβλίο του Γ. Διγιδίκη "Θερμή-Μια μικρή κώμη με ιστορία 5000 ετών" καθώς και πληροφορίες από την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγγραφέας: 
avalesis