Ο Γιάννης Ψυχάρης στο Σάρλιτζα Πάλας

@@ O μεγάλος δημοτικιστής Γιάννης Ψυχάρης επισκέφτηκε το 1925 τη Λέσβο και πραγματοποίησε διαλέξεις στη Μυτιλήνη προσκαλεσμένος από τους δημοτικιστές του νησιού.

@@ Ο Ψυχάρης μίλησε στη Μυτιλήνη τρεις φορές. Στις 13 Αυγούστου με θέμα «Αρχές νεοελληνικής φιλολογίας”. Στις 16 για το “Ζήτημα το μεγάλο” και στις 20 μαζί με τον Γ. Δελή, τον Αλβανό και τον Δ. Βερναρδάκη στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Εφταλιώτη.

@@ Ο Ψυχάρης εντυπωσίασε τους πάντες με το αρχοντικό παράστημα και τη βροντερή φωνή του .Οι δημοτικιστές της Μυτιλήνης τον δεξιώθηκαν στο «Σάρλιτζα» παραθέτοντάς του γεύμα . Τότε το ξενοδοχείο το λειτουργούσε ο Μιλτιάδης Πρωτογυρέλλης, .έχοντάς το νοικιάσει από τον Τούρκο ιδιοκτήτη του Νακίμ Μπέη).

..................................................................................................................

Ο Ασημάκης Πανσέληνος περιγράφει τον Ψυχάρη στο " Τότε που ζούσαμε"

# «Τότες ξεμπάρκαρε μια μέρα ο Ψυχάρης στη Μυτιλήνη και φύσηξε δυνατός αγέρας μες στο κατακαλόκαιρο, που ξύπνησε τα πνεύματα από τη νάρκη. Τι ανθρωπάρα και τούτος και τι νερομάνα πνευματική. Ένας ψηλός λεβεντόγερος, ένας καλοσυνάτος γερο-πολεμιστής. Το μάτι του λίγο μπερμπάντικο κι η μύτη του έτοιμη να χωθεί μέσα σε όλα. Ντυμένος στην τρίχα – πουκάμισο και γραβάτα από το ίδιο πανί και τα νύχια λουστραρισμένα, ο γερο-μουρντάρης. Η φωνή του βγαίνει από το λαιμό χοντρή και μακρόσυρτη, σαν μπαμπούλας, μα οι κουβέντες του είναι εγκάρδιες. Ένας αγαθός γερο-γίγας, ένας σαλιάρης παριζιάνος, ένας σωστός γερο-πλάτανος». ..................................................................................................................

@@ Από το ημερολόγιο-ατζέντα που κυκλοφόρησαν φέτος με υλικό από το πρόγραμμα "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου" το Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Συγγραφέας: 
avalesis