Στα άδυτα του εργοστασίου της ΔΕΗ

@@ Στα άδυτα του εργοστασίου της ΔΕΗ ξεναγήθηκαν πριν λίγες μέρες οι μαθητές της Ε΄ και  ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα το πώς παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια στη Λέσβο. Η εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής και της ενότητας ηλεκτρισμός.

………………………………….

@@ Οι μαθητές είδαν από κοντά τις τεράστιες μηχανές του εργοστασίου, μπήκαν στο  control room του σταθμού και κατανόησαν πως επιβλέπεται  σε 24ωρη βάση η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού , έμαθαν για το πώς τροφοδοτείται με καύσιμα το  εργοστάσιο, για την ψύξη των μηχανών του, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που υπάρχουν στο νησί και πολλά άλλα ακόμα .

………………………………………….

@@ Η  Λέσβος ανήκει στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα   με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας. Υπάρχει όμως σχέδιο διασύνδεσής της με την στεριανή Ελλάδα, που αν υλοποιηθεί, τότε η Λέσβος  θα τροφοδοτείται με υποβρύχιο καλώδιο.

………………………………………….

@@ Το καύσιμο που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο είναι κυρίως μαζούτ, αλλά και Diesel. Η τροφοδοσία γίνεται από δεξαμενόπλοιο το οποίο αράζει ανοιχτά και από  εκεί τα καύσιμα μεταφέρονται στις δεξαμενές με υποβρύχιους σωλήνες.  Η χωρητικότητα των δεξαμενών καυσίμου  επαρκεί για 50 μέρες λειτουργίας του σταθμού.

……………………………………………………

@@ Ηλεκτρική ενέργεια παράγεται και από ανανεώσιμες πηγές  του νησιού (Ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά), που λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι ημερήσιες ανάγκες του εργοστασίου σε καύσιμα ανέρχονται στους 200 τόνους.

Συγγραφέας: 
avalesis