Στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922

@@ Το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 , στη Σκάλα Λουτρών επισκέφθηκαν σήμερα δύο τάξεις του σχολείου μας. Μας υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» κ. Παπαχρυσός και μας ξενάγησε στα εκθέματά του

@@ Το Μουσείο αναδεικνύει την ιστορία της προσφυγιάς του 1922 στη Λέσβο και παρουσιάζει τις συνέπειες της στον τόπο και τους ανθρώπους. Ιδρύθηκε το 2004 από τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών "Το Δελφίνι" και βρίσκεται στην παλιά αγορά του χωριού. Εγκαινιάστηκε το 2006 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

@@ Οι μαθητές περιεργάστηκαν με ενδιαφέρον χρηστικά αντικείμενα, παλιές φωτογραφίες, ενδυμασίες, έγγραφα που διηγούνται την ιστορία και τον πολιτισμό των προσφύγων, αλλά και της περιοχής πριν και μετά την προσφυγιά..

@@ Στάθηκαν επίσης για πολλή ώρα στη μακέτα της πόλης της Σμύρνης και είδαν τα σημεία που κάηκαν από πυρκαγιά το 1922, αλλά και σε τεκμήρια της ανταλλαγής πληθυσμών.

@@ Στα τέλος έγραψαν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο του Μουσείου. Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη, που τόνωσε την ιστορική μας μνήμη και ξύπνησε σε πολλά παιδιά μνήμες, από ιστορίες της προσφυγιάς, που έχουν ακούσει από παππούδες και γιαγιάδες , που ήρθαν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια.

Συγγραφέας: 
avalesis