2ο Δημοτικό Σχολείο Κορωπίου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Θέματα: 
2016-2017
Νερό
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Litter Less

Τα νέα του Σχολείου μας

8.6.2017

Θ. Στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απονεμήθηκαν αναμνηστικοί σελιδοδείκτες και τα εμπλεκόμενα τμήματα της Ε’ τάξης τιμήθηκαν με την απονομή του αυτοκόλλητου του προγράμματος. 

8.6.2017

Η. Μέσα από την καθημερινή τους τριβή με το χώρο τα παιδιά αναθεώρησαν την προϋπάρχουσα άποψή τους και σχεδίασαν αλλαγές στη διαρρύθμιση του κήπου χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και τις μεθόδους που έπρεπε, δίνοντας μία πιο λειτουργική μορφή στο χώρο.

8.6.2017

Ζ. Υποστηρικτικά στην προσπάθεια των παιδιών και με στόχο τον εμπλουτισμό της, ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου επικοινώνησαν με τον οργανισμό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου πρόγραμμα με θέμα την εξοικονόμηση του νερού. Οι μαθητές μέσα από συζήτηση – παρουσιάσεις και κατάλληλο υποστηρικτικό υλικό αποκόμισαν χρήσιμες γνώσεις πάνω στο θέμα, γεγονός που τα βοήθησε και στην καθημερινότητά τους αλλά και στην ενασχόλησή τους με τον κήπο του σχολείου.

8.6.2017

Στ. Η Δ’ τάξη του σχολείου αποφάσισε να βοηθήσει κι αυτή στην βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος. Παίρνοντας αφορμή από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος και εκμεταλλευόμενοι και τον κάδο ανακύκλωσης του σχολείου δραστηριοποιήθηκαν γύρω από τα οφέλη της ανακύκλωσης κάθε μορφής σκουπιδιών.

8.6.2017

Ε. Στα πλαίσια της ενασχόλησης των παιδιών με τον κήπο οι μαθητές θέλησαν να παράγουν δικό τους λίπασμα. Με αφορμή ένα κεφάλαιο του μαθήματος της Γεωγραφίας της Ε’ τάξης τα παιδιά έμαθαν τη διαφορά μεταξύ χημικού και βιολογικού λιπάσματος και αποφάσισαν να βρουν τρόπο να φτιάξουν βιολογικό λίπασμα. Από τη δύσκολη θέση τους έβγαλε ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος με δικές του ενέργειες εξασφάλισε για το σχολείο δύο κομποστοποιητές.

8.6.2017

Δ. Σιγά – Σιγά οι κόποι των παιδιών αρχίζουν και πιάνουν τόπο. Τα πρώτα μαρούλια είχαν από μέρες ωριμάσει και περίμεναν τους μαθητές να τα μαζέψουν. Εκείνοι αφού εφοδιάστηκαν με σακούλες στρώθηκαν  στη δουλειά.

8.6.2017

Γ. Τα τμήματα της Γ’ και της Ε’ αφού επεξεργάστηκαν τις προτάσεις προχώρησαν στη σπορά μαρουλιών η Γ’ τάξη και πατατών μαζί με κρεμμύδια η Ε’. Βλέποντας την ενασχόληση των δύο τάξεων με τον κήπο τα πρωτάκια μας ενθουσιάστηκαν και θέλησαν ναι ασχοληθούν κι αυτά. Φύτεψαν μυρωδικά και βότανα με τη βοήθεια του διευθυντή και των εκπαιδευτικών τους και έμαθαν για τη χρήση τους από τα αρχαία χρόνια. 

8.6.2017

Β. Η Γ’ τάξη του σχολείου ανέλαβε να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να φυτευτούν οι πρώτοι μας σπόροι. Εκμεταλλευόμενοι ένα πρόγραμμα διατροφής που είχαν πραγματοποιήσει την προηγούμενη χρονιά, πρότειναν να φυτευτούν μαρούλια, πατάτες και κρεμμύδια.

8.6.2017

Α. Σε ένα σημείο του προαυλίου υπήρχε ένα δέντρο το οποίο κόπηκε. Σε συνεννόηση με τα παιδιά του σχολείου αποφασίσαμε το χώρο ο οποίος δημιουργήθηκε, χρησιμοποιώντας και τα ξύλα από τον κορμό του δέντρου, να τον μετατρέψουμε σε σχολικό κήπο. 

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης του Κορωπίου, επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 298 και ανήκει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ανέγερση του παλαιού κτιρίου έγινε κατά το 1930. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, με έξι ευρύχωρες και ιδιαίτερα ψηλοτάβανες αίθουσες που για πολλές δεκαετίες φιλοξένησε και φιλοξενεί πολλές εκατοντάδες μαθητών. Το 1944, όταν οι γερμανοί προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά στο Κορωπί, καταστράφηκε ολοσχερώς το αρχείο του σχολείου και γι αυτό δεν υπάρχουν στοιχεία για τους μαθητές που φοίτησαν σ' αυτό από το πρώτο έτος λειτουργίας του έως και το 1944.

Για πολλά χρόνια, λόγω του υψηλού αριθμού μαθητών, το σχολείο λειτουργούσε σε δύο βάρδιες (πρωί, απόγευμα). Με σκοπό την επίλυση του προβλήματος ξεκίνησε η ανέγερση ενός νέου κτιρίου, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 1988-89. Και τα δύο κτίρια μαζί διαθέτουν 14 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο, εργαστήριο πληροφορικής και φυσικής και αίθουσα βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική για μαθητές και δασκάλους. Στο κτιριακό αυτό συγκρότημα συστεγάζεται και το 2ο Νηπιαγωγείο Κορωπίου.

Από τη δεκαετία του '80 το 2ο Δημοτικό Σχολείο πρωτοπορεί στις καινοτομίες και τα καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Κατά το σχολικό έτος 1987-88 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η εταιρική μορφή διδασκαλίας - διδασκαλία κατά γνωστικούς τομείς - με πρωτοβουλία του τότε σχολικού συμβούλου κ. Αντώνη Δρόσου. Παράλληλα, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πειραματικό πρόγραμμα ΣΔΝΕΠ . Βάση αυτού του προγράμματος τα μαθήματα ειδικοτήτων - μουσική, καλλιτεχνικά, αγγλικά, γυμναστική - έπαψαν να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το μάθημα γίνονταν από εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 λειτούργησε το πρόγραμμα «Δημιουργικής Απασχόλησης» για παιδιά εργαζομένων γονέων και σήμερα λειτουργεί με τη μορφή του ολοήμερου σχολείου. Ο συνολικός αριθμός μαθητών που παρακολουθούν το πρόγραμμα του ολοήμερου είναι περίπου 60. Κατά τη διάρκειά του, τα παιδιά προετοιμάζονται από δύο δασκάλους για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με τα μαθήματα ειδικοτήτων - πληροφορική, αγγλικά, αθλητισμός, χορός και καλλιτεχνικά. Επίσης, στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Διεύθυνση: 
ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 298
19400 ΚΟΡΩΠΙ